Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Bijna iedereen is wel eens onzeker. Ook de persoon die uitstraalt dat hij/zij geen schaamte kent. Ook de persoon met een verwaande houding, en ook de persoon waar jij zo tegenop kijkt.
Onzeker zijn is namelijk heel normaal. Waar je wel voor moet waken, is dat het gevoel van onzekerheid je in het dagelijks leven gaat belemmeren. Is dit bij jou wel het geval? Dan is het tijd om actie te ondernemen.
Ik vind het dan ook heel goed van je dat je deze blog leest, hiermee zet je namelijk de eerste stap om je zelfvertrouwen te vergroten. Om jou een duwtje in de juiste richting te geven, heb ik tien tips op een rijtje gezet die jou kunnen gaan helpen.
1. Ben je bewust van je kwaliteiten en talenten
Vaak merk ik dat mensen met een laag zelfvertrouwen, hun kwaliteiten en talenten als negatieve eigenschappen zien. “Ik werk te procesgericht”, “ik ben te perfectionistisch” of “ik ben te rustig” zijn uitspraken die ik regelmatig voorbij hoor komen. In de praktijk blijkt dat deze mensen zich simpelweg niet helemaal bewust zijn van hun kwaliteiten en talenten.
Een manier om inzicht te krijgen in jouw unieke eigenschappen, is door een talententest of -scan te doen. Denk hierbij niet, “daar sla ik inderdaad in door”, maar denk “ja, hier blink ik inderdaad in uit!”. Door onderzoek te doen naar je eigen sterktes, kun je erachter komen hoe je je kwaliteiten nog beter tot hun recht kunt laten komen.
→ Dit wil je misschien ook lezen: Zo krijg je meer inzicht in jezelf en je team!
2. Ben je bewust van je drijfveren
Als je zelf geen plan hebt, wordt je onderdeel van het plan van een ander. Je raakt van je eigen pad af en je komt hierdoor misschien in een omgeving terecht die helemaal niet bij jou past.
Misschien zit je, gedreven door ambitie, op een plek waar jij jezelf niet prettig meer voelt. Dit kan zorgen voor onzekerheid. Herken jij jezelf hierin? Dan is het goed om op zoek te gaan naar je persoonlijke drijfveren. Waar ben jij goed in? Waar hecht je veel waarde aan? Waarom doe jij de dingen die je doet?
Antwoorden op deze vragen kunnen veel zelfinzicht creëren. Voordat je van binnenuit in actie kunt komen, moet je jezelf kennen. Je drijfveren volgen kan in eerste instantie onwennig en spannend aanvoelen, maar uiteindelijk zal dit een hoop zelfvertrouwen opleveren.
3. Stel realistische doelen
Leg jij, of je leidinggevende, de lat steeds te hoog? Grote kans dat jij je successen misloopt. Keer op keer krijgt je zelfvertrouwen een knauw te verduren. Wanneer je te maken krijgt met een uitdagende doelstelling, probeer deze dan op te knippen in kleinere subdoelen. Op deze manier sta je bewuster stil bij de progressie die je maakt en krijgt je zelfvertrouwen een boost.
4. Kom ook eens uit je comfortzone
Geloof me, buiten je comfortzone ligt het goud. Door regelmatig iets te ondernemen wat eigenlijk voor angstgevoelens en/of weerstand zorgt, zorg je dat je zelfvertrouwen iedere keer stukje bij beetje toeneemt. Probeer steeds vaker een doel te stellen dat net buiten je comfort zone ligt. Hierdoor word je keer op keer een betere versie van je vorige zelf.
5. Luister naar je innerlijke criticus, maar ook naar je levensgenieter
Ken je dat, die “innerlijke criticus” in ons die zegt: “doe maar niet, wat zullen ze wel niet van me denken” of “dit had ik toch moeten weten!”?
Tegenover de innerlijke criticus, staat de “levensgenieter” die overal “Ja” tegen zegt en geen uitdaging uit de weg gaat. Weet dat beide stemmen je proberen te beschermen tegen afwijzing of falen. Maar zodra één van deze stemmen zijn rol te serieus neemt, kan dit je flink in de weg staan. Merk je dat dit het geval is? Bedank deze stem dan voor zijn/haar inbreng, weeg de input af en bepaal vervolgens zelf je vervolgstappen. Jij zit aan het stuur.
6. Verzamel bewijsstukken uit je verleden
Is er een eigenschap waarvan jij vindt dat je deze mist? Test deze gedachte dan eens met de volgende NLP techniek:
Stel je vindt jezelf niet creatief. Ga in een ruimte op een denkbeeldige lijn staan en bepaal waar op deze lijn de toekomst, het heden en het verleden ligt. Ga in het heden staan en sluit je ogen. Zet een stap naar achter in je verleden naar een plek waar je voor het laatst nog een creatief succes hebt ervaren. Dat mag iets heel kleins zijn. Je zal zien dat er vanzelf een bepaald gevoel opborrelt. Zet weer een stap in je verleden en verzamel zo drie tot vijf succesvolle creatieve momenten. Loop nu terug naar het heden. Hoe voelt dit? Hoe voelt het nu je bewijs hebt verzameld dat je deze eigenschap wel bezit? Deze oefening is een relatief eenvoudige manier om aan jezelf te kunnen bewijzen dat je tot meer toe in staat bent dan dat je zelf denkt.
7. Durf kwetsbaar te zijn
Als je weet dat iedereen momenten van onzekerheid ervaart, weet je ook dat anderen bekend zijn met deze gevoelens en dus begrip kunnen opbrengen voor jouw situatie. Door jezelf kwetsbaar op te stellen en uit te spreken wanneer jij je onzeker voelt, zorgt in de meeste gevallen voor een bepaalde vorm van rust. Tot slot levert deze houding vaak bronnen op die je helpen in je voorbereiding om beter met situaties om te gaan.
8. Vergelijk je niet met anderen
Als we ons vergelijken met iemand anders, doen we dat vaak met iemand die het naar ons idee beter voor elkaar heeft. Kijk bijvoorbeeld naar de sport; de sporter die als tweede is geëindigd heeft een prachtige prestatie neergezet, maar kan toch flink balen van die tweede plek. Er is zilver gewonnen, maar goud verloren.
Zelfvertrouwen hangt heel erg af van met wie je jezelf vergelijkt. Jezelf vergelijken met iemand die het in jouw ogen beter voor elkaar heeft doet pijn en maakt onzeker. Probeer de focus zo veel mogelijk bij jezelf te houden. Kijk eens naar je eigen prestaties en de weg die je al hebt afgelegd. Vaak is dit al zo veel meer en beter dan dat je zelf denkt.
9. Waarom kun je het wel?
We zijn geprogrammeerd op overleven; “dit kan ik niet, dus ik ga niet mijn nek uitsteken”. In plaats van te bedenken waarom je het allemaal niet kunt of waarom je niet goed genoeg bent, wil ik je uitdagen een lijst te maken met redenen waarom je iets wél kunt!
Transformeer jezelf naar een motiverende coach met zelfcompassie. Schrijf alles op, van kleine tot grote successen en van positieve kenmerken tot verschillende vaardigheden. Kijk eens hoeveel redenen je hebt opgeschreven waarom jij zoveel beter bent, dan dat je eigenlijk denkt.
Zelfcompassie maakt gelukkiger, verbetert je zelfbeeld, is goed voor je zelfvertrouwen, maakt veerkrachtiger en vermindert stress.
10. Investeer in jezelf!
Met alle redenen die je hebt opgeschreven bij tip 9, kun je toch alsnog het gevoel hebben dat je ergens nog iets mist. Tot slot wil ik je dan ook meegeven om continu te blijven investeren in jezelf. Persoonlijke groei en zelfvertrouwen gaan hand in hand.
Ben je al maanden aan het twijfelen over die ene cursus? Schrijf je in!
Valt je oog keer op keer op dat ene boek? Koop het!
Voel je de behoefte om met een coach aan tafel te gaan zitten? Contact Toekomstimist!
Jij bepaalt. Jij maakt de keuzes. Jij bent aan het stuur.
Vrijblijvend kennismaken?
Plan een meeting, stuur een mail of bel naar 06 – 57 05 25 11
Jorg
(Oprichter Toekomstimist)
Bonustip!
Sta jezelf toe om fouten te maken. Je hebt af en toe een foutje nodig om te groeien. Door te vallen leren we lopen en soms moet je een sprong in het diepe wagen… voordat je kunt groeien. Durf fouten te accepteren, haal er een les uit en ben voortaan wat aardiger voor jezelf.