Meteen naar de inhoud

De balans opmaken

Schrijfcoach

Er wordt in een mensenleven heel wat afgezocht naar balans. Hele boekenplanken vol zijn er al over geschreven. Een evenwichtig leven, een uitgebalanceerd dieet, een gelijkwaardige relatie, innerlijk evenwicht. Balans!!

Het is goed om te weten dat een volledig en continu evenwicht een zeldzaamheid is.
Balans zou je kunnen zien als een dans tussen tegenstellingen.

Nu is een vakantieperiode altijd een fijn moment om in alle rust de balans op te maken.
Hoe waren de afgelopen maanden voor mij? Heb ik een goed evenwicht ervaren? Wat ging er goed, wat wil ik graag zo houden en wat zou ik graag anders willen?

Ik wil je in 5 stappen uitdagen eens op een andere manier je eigen balans op te maken.

Stap 1: Intuïtief schrijven

Zet een timer op 10 minuten en schijf reflectief vanuit je gevoel over balans.
Alles wat in je opkomt rond dit onderwerp. Blijf schrijven! Stok je? Schrijf dan weer het woord balans op. En kijk wat er komt.

Welke verwachtingen, verlangens, vastigheden en variabelen komen bij jou op rond het woord balans. Misschien over vroeger, nu of later. Bestaat balans volgens jou, heb je een idee wat het is, hoe voelt balans voor jou, waar balanceer jij op?

Zie maar wat er stroomt en bij je opkomt. Laat je vooral verrassen door hetgeen je opschrijft!

Stap 2: Tegenstellingen

Stel nu een lijst op met 30 woorden en bedenk per woord een tegenstelling. Schrijf op wat er in je opkomt. Je hebt vervolgens een lijst met minimaal 60 woorden. Dus als volgt:
Licht- donker
zwart-wit
Lief- stout
Enzovoort.

Lees de tegenstellingen rustig door en voel welke tegenstelling iets in je oproept. Gevoelens zoals, weerstand, vreugde, verdriet, nieuwsgierigheid of herkenning.

Stap 3: Dans

Schrijf over de dans van deze tegenstellingen in jouw leven. Is het een dans die vooral in jouw binnenwereld plaatsvindt? Is het een dans van verlangen en afstoting? Of is het een dans die de buitenwereld kan waarnemen in jou of in jouw gedrag?

Zo kan het zijn dat stoppen met roken een dans is tussen de tegenstellingen begrenzen en toegeven.

Hoe lang je schrijft en hoe je schrijft is aan jou. Maar baken het wel af in tijd of ruimte.
Dus zet de timer of bepaal van tevoren hoeveel kantjes je wilt schrijven.

Zie of je jouw tekst kunt verlevendigen met een illustratie. Soms kunnen een paar lijnen al wonderen doen. Je zou voor iedere tegenstelling een kleur kunnen kiezen. Begin met een lijn voor de ene tegenstelling. Rond, hoekig, bochtig, recht. En dan, in de andere kleur, zet je de andere lijn. Raken ze elkaar? Eventueel kun je het met ogen dicht doen.

Stap 4: Reflectie

Lees jouw tekst weer door en vul de volgende woorden aan met 15 regels tekst.
Zonder deze dans in mijn leven…

Stap 5: Gedicht

Ter afsluiting maak je een woordgedicht over BALANS:

Een woordgedicht maak je door de letters van het woord waar je over wilt schrijven, links onder elkaar in de kantlijn te zetten. Op elke regel vul je de letter aan met een woord of korte zin die begint met de betreffende letter. Vul alle letters aan met het eerste dat er in je opkomt en denk niet teveel na.

B
A
L
A
N
S

Hoe was het voor jou om deze oefening te doen? Ben je verrast door een inzicht die je kreeg? Vind je dit interessant en wil je doorpakken? Babette heeft nog veel meer mooie oefeningen waarmee je je inzichten gaat omzetten in acties. Neem contact op!

Start een chat
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?