Ervaar jij een gevoel van ongemak? Dan staat je iets moois te wachten. Ongemak zorgt namelijk voor persoonlijke groei. Zonder ongemak, zouden veel fantastische uitvindingen nooit zijn uitgevonden.
Zodra een gevoel van ongemak groot genoeg is, en het punt van “ik ben er helemaal klaar mee” wordt bereikt, ontstaat vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en wilskracht. Als je die fase goed benut, kom je er groter en sterker uit.
De persoonlijke groei van een kreeft
Om deze stelling te verduidelijken, vertel ik je graag over de analogie van Abraham Twerski die gaat over de groei van kreeften.
Als een kreeft groeit, wordt zijn schaal op een bepaald moment te klein. De kreeft voelt zich letterlijk onder druk staan en ervaart een oncomfortabel gevoel. Vervolgens zoekt hij een veilige plek, werpt zijn schaal af en produceert een nieuwe. Na verloop van tijd wordt ook de nieuwe schaal oncomfortabel. Opnieuw trekt de kreeft zich terug en herhaalt hetzelfde proces.
Om te kunnen groeien moet de kreeft zich kwetsbaar opstellen. Hiervoor zoekt hij keer op keer eerst een veilige omgeving, het duurt immers een tijdje voordat de nieuwe schaal een hard pantser is geworden. Een fase van ongemak en kwetsbaarheid zijn voor de kreeft belangrijke ingrediënten voor groei.
Tijden van ongemak zijn signalen voor groei. Wanneer de oude manier van zijn, denken of handelen niet meer goed voelt of werkt, is het tijd voor verandering. Maar als we niet bereid zijn ons ongemakkelijk te voelen en/of kwetsbaar op te stellen, zullen we niet kunnen groeien. Het gevolg hiervan is een gevoel van chronische stress.
Hoe zit het met jouw eigen schaal?
Er zijn verschillende signalen waaruit je kunt opmaken dat jouw schaal te klein geworden is:
- De omgeving past niet meer bij je
Je hebt prachtige jaren achter de rug bij je huidige werkgever, maar het beleid is nu dermate gewijzigd dat je jezelf er niet meer comfortabel voelt. Jullie zijn uit elkaar gegroeid.
- Het werk geeft geen voldoening
Je interesse en kennis is gegroeid, of je werktaken zijn versimpeld waardoor je er minder voldoening uithaalt. Je zoekt meer uitdaging in je werk.
- Je zit niet te wachten op de zoveelste collega/leidinggevende
Mag je binnenkort kennismaken met je vijfde leidinggevende in twee jaar tijd, of investeer je niet meer in de kennismaking van de zoveelste nieuwe collega in korte tijd? Grote kans dat jij je buik er vol van hebt.
- Je voelt je steeds meer gefrustreerd
Tijdens het wekelijkse overleg moet je moeite doen om rustig te blijven en constructief te reageren. Soms loopt de emotie zo hoog op dat je (onbedoeld) fel reageert.
- Je raakt geïrriteerd door de kleinste dingen
Je raakt geïrriteerd als je gevraagd wordt een uurtje langer te werken, of als je collega weer “vergeten” is om het papier in de kopieermachine aan te vullen.
- Je voelt je niet gehoord
Heb je al eens je ongemak gedeeld, maar heb je niet het gevoel dat er iets mee gedaan wordt? Wat doe je vervolgens, blijf je het bespreekbaar maken, of denk je dat het toch geen nut heeft?
- Je gaat klagen/medestanders zoeken
Het ongemak van een te kleine schaal kan ervoor zorgen dat je gaat klagen bij je collega’s. Je gaat medestanders zoeken voor hetgeen dat jij als ongemak ervaart.
Kies jij voor niets doen?
Sommige mensen kunnen jaren in een te kleine schaal leven. Ze “accepteren” de schaal waar ze in zitten en de stress die erbij komt kijken. Deze mensen durven de kwetsbare fase, de fase die noodzakelijk is voor groei, niet aan. En daarmee kunnen ze gewoon tot hun pensioenleeftijd doorgaan.
Of kies jij voor groeien?
Maar lopen bij jou de rillingen over je rug bij het lezen van de vorige alinea? Is het oncomfortabele gevoel van een te kleine schaal zo groot dat je er regelmatig last van hebt? Dan ben jij #klaarvooractie! Bij Toekomstimist vind jij die veilige plek om je, te kleine, schaal af te werpen. Onder onze begeleiding kun jij groeien, sterker worden en met je nieuwe pantser de wereld in. Laten we een vrijblijvende call inplannen!
Jorg
(Oprichter toekomstimist)