Meteen naar de inhoud

Focus op deze 3 principes voor meer ‘werkgeluk’!

Werkgeluk

Werkgeluk. Een woord dat je steeds vaker hoort, maar wat is het nu eigenlijk? En waarom zou dit thema op de agenda van iedere HR-professional moeten staan?

Werkgeluk is de balans tussen positieve en negatieve emoties op het werk. Vaak wordt bij werkgeluk gedacht dat negatieve emoties er niet mogen zijn, maar negatieve emoties kunnen juist zeer helpend zijn. Als je ze goed benut geven ze je extra energie, ben je minder gevoelig voor pijn en heb je een betere focus. Een negatieve emotie trekt je uit je comfortzone en zorgt dat je in de actiemodus komt. Kortdurende negatieve emoties hebben dan vaak ook een positief effect. Echter langdurige negatieve emoties zijn slopend. Letterlijk slopend want je afweersysteem en cognitief functioneren verslechtert en je bloeddruk neemt toe. Een gegarandeerde formule voor langdurig verzuim.

Een goede balans tussen positieve en negatieve emoties op de werkvloer is een must voor duurzame inzetbaarheid.

Om ervoor te zorgen dat je medewerkers voldoende positieve emoties ervaren op de werkvloer, is het raadzaam te focussen op de volgende drie principes.

1. Zorg voor Verbondenheid

Een fijne sfeer en gezelligheid met collega’s, staat bij veel werknemers bovenaan de lijst als het gaat om werkgeluk. Van nature willen we onderdeel zijn van, en interactie hebben met, een groep gelijkgestemden (in dit geval collega’s). Het geeft ons een veilig en vertrouwd gevoel. En met dit gevoel kunnen we boven onszelf uitstijgen. Investeren in een fijne sfeer betekent ook dat je scherp bent op het ontstaan van conflicten en/of ongewenst gedrag. Dit gedrag moet je snel en goed aanpakken waardoor er weer energie kan vloeien naar het positieve.

2. Voorzie in Zinvol werk

Medewerkers willen graag een zinvolle bijdrage leveren aan het grotere geheel. Daarbij helpt het om hen uit te dagen in hun werk zodat ze hun competenties optimaal in kunnen zetten. Met het groeien van de persoonlijke bijdrage groeit ook het zelfvertrouwen en de betrokkenheid bij de organisatie. Geef daarom complimenten en opbouwende feedback. Coach je medewerkers om hun competenties te verbeteren en stel leer- en ontwikkelmogelijkheden voor.

3. Activeer Persoonlijk leiderschap

Een betrokken leidinggevende heeft oog voor, en stimuleert persoonlijk werkgeluk. Hiervoor is het van belang dat je je medewerkers kent en zij zich gekend voelen. De leidinggevende voert daarom regelmatig persoonlijk gesprekken met medewerkers over de behoefte aan autonomie en passendheid van het werk. Hij/zij geeft ruimte en vertrouwen, is empathisch en weet de medewerker uit te dagen wat betreft werk en ontwikkeling.

Meer tips voor werkgeluk?

Wil jij stappen zetten naar meer werkgeluk in de organisatie? Wil je bovenstaande punten verder uitwerken? Wij kunnen je daarbij helpen. Onze specialisten inventariseren, samen met HR, wat de doelstellingen zijn, welke stappen al zijn gezet en welke uitdagingen er spelen. Met onze uiteenlopende disciplines bieden wij vervolgens een op maat gesneden programma waarmee wij een meetbare stijging van het werkgeluk garanderen.

Start een chat
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?