Meteen naar de inhoud

Zo verbeter je de work-life balance in je organisatie.

Work Life

Werk- en privéleven raken steeds meer verweven in elkaar. Veel medewerkers worstelen hiermee en hebben het gevoel constant “AAN” te staan. Met het toenemen van deze verwevenheid, groeit ook de behoefte aan een betere work-life balance. Welke stappen kun je als organisatie zetten om te komen tot een betere balans?

Wat is een goede work-life balance?

Op het werk geef je energie en thuis laad je op. Is dat de juiste balans? Misschien ken je wel situaties waarbij mensen zich op het werk opladen omdat de thuissituatie ze veel energie kost. De werkdruk in Nederland neemt al jaren toe en dat geldt ook voor de druk in ons privéleven. De balans zit hem erin dat je gedurende de gehele dag, energie geeft en energie tot je neemt waardoor je met energie naar je werk gaat maar ook met energie thuis komt.

Wat maakt dat jij, op je werk en thuis, opgewekt en energiek bent? Wat doe je op zo’n dag? Hoe ervaar je wat er om je heen gebeurt? Iedereen heeft andere behoeftes in work-life balance waardoor deze ideale werkdag er ook voor iedereen anders uitziet. Belangrijke factoren hierin zijn onder andere:

  • Levensfase: Jongeren vinden bijvoorbeeld ontwikkeling belangrijk terwijl 45+’ers vaker treven naar meer autonomie.
  • Drijfveren: Werk je (alleen) om geld te verdienen of werk je vanuit je persoonlijke drijfveren.
  • Bioritme: Ben je een ochtend- of een avond mens. De één start zijn werkdag graag om 07:00 uur, de ander om 10:00 uur. Flexibele werktijden kan de productiviteit flink verhogen. Dit past wellicht niet in elke functie, maar denk in mogelijkheden i.p.v. beperkingen en laat ook de medewerker met oplossingen komen.

Belasting ten opzichte van belastbaarheid

Wat belastbaarheid betreft kunnen we de metafoor van een brug aanhouden. De brug is onze belastbaarheid en het verkeer dat over de brug raast is datgene dat ons belast.

Belasting
Zowel in ons werk als in privé neemt de belasting al jaren toe. Waar voorheen de belastbaarheid van de brug was berekend op de belasting van een paard en wagen, rijden nu auto’s en vrachtwagens af en aan. Waar een brug regelmatig op zijn belastbaarheid gecontroleerd wordt, adviseren wij dit ook bij je medewerkers te doen. Creëer een veilige omgeving waarin je met je medewerker een open en eerlijk gesprek kan voeren. Plan dit gesprek structureel in en maak er bij voorkeur een wandel-bila van. Achterhaal de oorzaak van de ervaren werkdruk. Pas als de oorzaak bekend is kan er iets aan gedaan worden.

Stel ook eens de vraag: “Beeld je eens in dat je dit werk over vijf jaar nog op dezelfde wijze doet. Wat denk je dan? Wat voel je dan?”. Het antwoord op deze vraag kan je verrassen. Naast een te hoge belasting, kan een medewerker ook een te lage belasting ervaren en juist op zoek zijn naar meer uitdaging.

Belastbaarheid
Je belastbaarheid vindt zijn oorsprong onder andere in je genen, opvoeding, ervaringen en omgeving, maar je kunt je belastbaarheid ook vergroten door jezelf te ontwikkelen op het gebied van leefstijl en mentaal vlak.
Denk bij leefstijl bijvoorbeeld aan; gezond eten, bewegen en voldoende rust. En bij mentaal vlak vooral aan persoonlijke ontwikkeling, denk aan timemanagement of op zoek gaan naar jouw kernkwaliteiten, jouw passie en het onderzoeken van je belemmerende gedachten en patronen.

Wat levert een juiste work-life balance op?

Investeren in het optimaliseren van de work-life balance is een win-win situatie. Medewerkers ervaren meer werkplezier, zijn energieker, meer betrokken en bevlogen. Werkgevers ervaren een toename van de productiviteit, minder ziekteverzuim en een positieve ontwikkeling van het werkgeversimago.

Nu doorpakken!

Wens je een workshop over een gezonde leefstijl of persoonlijke ontwikkeling? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Zowel plenair als één-op-één bieden wij diverse diensten aan. Informeer even naar de mogelijkheden.

Webinar

Tijdens ons event “Mentaal Verzuim” hielden Daisy en Enid het webinar “Work-Life Balance”. Daarin deelde zij enkele tips hoe deze balans te verbeteren. Je kijkt het webinar terug via de volgende link: Webinar Work-Life Balance

Start een chat
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?